You are currently viewing Безсмъртният Левски
Безсмъртният Левски

„Братя, възобновлението на нашата славна преди държава, отърванието ни от проклети агаряни, за да си добие първата чест и слава нашето мило отечество Българско, най-после да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили. Като е тъй вам, вам надлежи да се покажете достойни, верни и неустрашими във всяко отношение.“

Васил Левски

Васил Левски! За Апостола на българската свобода могат да се кажат много и различни неща. Повечето от тях вече са изречени. Името му е синоним на свободата, както и на дълбоката вяра в Идеала.

19 февруари 1873 година – велика и страшна дата за българския народ! На тази дата България се прости с един от най-видните си синове – Васил Иванов Кунчев, останал в историята с паметното име Левски.

Апостола на свободата – с това име живее още споменът за Левски, обрекъл живота си в служба на отечеството. Дяконът – монашеският му сан, превърнал се в синоним на отдаденост на великото дело – Освобождението на България от духовна и физическа тирания.

Васил Левски! Най-светлият образ в нашата история! Той преобърна времето и го направи свое, доказвайки пред света, че българинът носи у себе си жаждата за свобода и справедливост.

За поредна година учителите и учениците от ОУ „Христо Ботев “ се преклониха пред делото и живота на Апостола на свободата.