You are currently viewing ЗАЕДНО…можем да променим нещата! Не на тормоза! #PinkShirtDay
ЗАЕДНО…можем да променим нещата! Не на тормоза! #PinkShirtDay

Тормозът е основен проблем не само в училищата, но и на работното място, у дома, в интернет. За поредна година ние, учениците и учителите от ОУ „Христо Ботев“, призоваваме всички да облечете по нещо розово на 23 февруари, което да символизира че ние като общество няма да толерираме тормоза в училище и навсякъде около нас. Не на тормоза, но не за ден!

Сега инициатива, отбелязвана ежегодно в последната сряда от февруари от хиляди по света, денят на розовата фланелка има „скромно“ начало. Вдъхновен от проява на доброта от група тийнейджъри от малкото градче Нова Скотия, Канада, денят на розовата фланелка обикаля хиляди училища по света, чиято главна цел е да намалят тормоза сред учениците. За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. При откриването на учебната година в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че бил облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави.

Най-важното нещо за предотвратяване на тормоза е да покажем на „жертвите“, че не са сами и че всички ние ги подкрепяме. Носенето на розово в този ден отпраща послание към тях, че и нас ни е грижа и бихме направили всичко, за да им помогнем да се справят с трудностите, пред които са изправени.

 Често простият акт от носене на розово може да отвори вратите на дискусии – дискусии, които в повечето случаи се оказват най-важната стъпка към успеха, а именно – намаляване на тормоза в училище.

Ние от ОУ „Христо Ботев“ с. Дорково призоваваме всички наши ученици да говорят открито за проблемите си с техните учители, съученици и родители. Не бъдете безразлични! Покажете своята подкрепа. И ако някога видите някой да проявява агресия към другиго под каквато и да е форма, не оставайте безучастни. Поговорете със злодеятеля. Дайте му съвет. Насърчете го да бъде мил и любезен. Всеки малък жест на доброта е ценен.

Ако познавате някой, който често изпада в ситуация на тормоз, съобщете на учителя, поговорете с приятели, не оставяйте нещата така. Нека помогнем. Трябва да знаем, че доброто винаги донася още добро и това да ни бъде достатъчна мотивация да сме мили и отзивчиви.

Отбелязването на Деня всяка последна сряда от месец февруари ни напомня, че тормозът в училище съществува и ни подканя да помислим как да постъпваме, ако разберем, че някой ученик е тормозен от друг. Защото има как и можем да се противопоставяме на тормоза ВСЕКИ ДЕН.

В свят, в който можеш да избереш всичко, избери да бъдеш добър!