You are currently viewing На добър път!

На добър път!

Отлетя още една година от училищния календар. И тази година бе нелека за учители и ученици. Изправени отново пред изпитанията на обучението от разстояние в електронна среда, учениците от випуск 2021 преодоляха трудностите с оптимизъм и вяра в бъдещето. Оценявайки заслугите на своите учители, учениците продължават своя път към знанието.

Днес учениците от випуск 2021 за последен път прекрачиха прага на родното училище. С усмивки, но и мъничко тъга, учители и ученици си пожелаха да останат „един неразделен клас“.

Випуск 2021 бе изпратен тържествено, като към тях поздрав отправиха шестокласниците, които представиха литературно-музикална композиция. Учениците от 5. клас пък ги поздравиха с хумористична драматизация. Децата от клуб „Народни танци“ също се включиха в тържеството с пъстри танци. Момичетата от 3. клас бяха подготвили красив модерен танц, а тези от 6. клас – магичен танц на самодиви. Тържеството беше пъстро – също като учениците от випуск 2021. Г-н Ангел Гивечев, директор на ОУ „Христо Ботев“, отправи прочувствен поздрав към седмокласниците:

„Скъпи седмокласници,

Всеки випуск оставя в летописа на нашето училището своя собствена следа, една частица от себе си, която принадлежи на вечността. Випуск 2021 също!

Днес, в този празничен ден, ще си позволя да споделя с вас една мисъл на древен китайски мъдрец, която гласи следното: „Към децата трябва да се отнасяме така, както към цветята. Едни от тях, за да растат правилно, трябва да ги поливаме често, на други не трябва да докосваме дори листата, защото са много нежни и могат да загинат, трети обаче, за да растат правилно, трябва да ги подкастряме.

В тази цветна градина, каквато беше вашият клас, имаше различни видове цветя. Едните бяха тихи и скромни като момини сълзи, други – като божурите – вечно с румени бузи от тичане в класната стая и коридорите, а трети бяха като розите – хубави, но и доста бодливи. Всяко цвете си имаше своя чар. Но в училище все пак трябваше и да се учи. Някои от вас учеха редовно, пишеха си домашните работи, изпълняваха поставените им задачи стриктно и всекидневно. Други обаче се опитваха да хитруват, често отсъстваха от училище, идваха неподготвени и смятаха, че ще станат хубави цветя, без да полагат усилия. Затова се наложи тях да ги подкастряме от време навреме. Критикувахме ви, хвалехме ви, насърчавахме ви.

Надявам се, че с топлина и умиление ще се връщате към всеки жест на загриженост, подкрепа и разбиране, който сте получили от своите учители!“

Празничният ден завърши с тържествено връчване на свидетелствата за основно образование и превърналото се в традиция – засаждане на дърво, като тази година седмокласниците засадиха красива магнолия.

Уважаеми ученици от випуск 2021, завършихте основното си образование. Гордейте се с всичко, което успяхте да постигнете през изминалите седем години. Сега продължавате пътя си към знанието и ние вярваме, че ще го извървите успешно. Не спирайте да мечтаете! Пожелаваме ви да постигате всичко с лекота! Бъдете смели, бъдете амбициозни, бъдете мечтатели! Попътен вятър!

Колективът на ОУ „Христо Ботев“ с. Дорково