ОУ "Христо Ботев" с. Дорково
ДорковоЛого2020

     Уважаеми учители и родители,

     Скъпи ученици,

     Многогодишна е традицията, свързана с честването на празника на славянските равноапостоли и просветители Кирил и Методий.

     Това, с нищо несравнимо в българската история дело, е големият повод да се гордеем, че сме българи повече от 11 века. Затова и празникът на светите братя Кирил и Методий е толкова тачен от българското училище, превърнал се е в негов синоним.

     Тази година за първи път ще честваме Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост във виртуална среда, в една необичайна, кризисна, извънредна обстановка, която изправи образователната ни система пред редица трудности.

    И ако изпитанието, с което се сблъскахме всички ние като общество, е непознато до днес, то познавайки българската история, знаем отлично, че всяко време носи своите предизвикателства, които се превръщат в проверка на едни или други общочовешки и национални ценности.

      Верни на традициите в българското образование, учителите дадоха пример за сила на духа, устойчивост в трудностите, вяра, че усилията им имат смисъл и дават резултат. Те и в момента са на линия във виртуалните класни стаи и дават всичко от себе си за запазване  на ценността на знанието и духовността. Именно това е светлият вдъхновяващ пример, който съвременните последователи на славянските първоучители завещават на своите ученици!

     И всичко това се случва в знаков контекст – в навечерието на най-чистият български празник, на който цял един народ коленичи и се прекланя пред боговдъхновените в свещеното си дело свети братя Кирил и Методий, а сърцата ни са изпълнени с гордост и самочувствие, защото сме достойни потомци на нация, заемаща своето основополагащо място в историята на Европа.

     Нека отдавайки почит на светостта на сътвореното от солунските братя, отправим поглед напред към бъдното и му посветим днешните си дела като достойни последователи, отговорни граждани, учители и вдъхновители на нашите деца!

Честит празник!

                                                                             Директор: Ангел Гивечев