You are currently viewing Честит празник! Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската просвета и култура и на славянската книжовност
Честит празник! Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската просвета и култура и на славянската книжовност

„Ние казваме, че словото е най-силното оръжие заради неговата тежест в обществото и заради възможностите за защита с негова помощ. Ако думите са оставили следи след себе си, означава, че те са били чути и са били въздействащи.

Когато говори един човек, той трябва много да внимава, защото думите имат силата да влияят на хората страшно много. Когато умееш да ги използваш добре и да въздействаш на хората с тях, това значи, че си оратор. За да оставят следа след себе си, думите ни трябва да са точно и ясно изразени. Затова са останали в историята речите на големите хора, защото са били чути в обществото, но за да бъде чуто, словото трябва да е свободно. Няма да лъжа, България не е на челните места по свобода на словото, те са заети от скандинавските страни – Дания, Швеция, Финландия и Норвегия, но има държави като Иран, Афганистан и Ирак, в които се налага едно мнение сред обществото и ако то не бъде следвано от хората, те биват наказвани. След войната между Русия и Украйна, която разтърси света, Русия все повече пада надолу в класациите за свобода на словото. Хората там казват, че са в информационен балон, и че повечето телевизии са забранени и има само някои, които налагат мнението на властта. Радвам се, че има хора, които се противопоставят и използват думите като оръжие срещу пропагандата там.

Преди години хората намерили начин за решаване на конфликти и той е – дипломацията. Тя представя словото като оръжие срещу войните и избиването на хора.

Понякога управляващите имат нужда от сериозен словесен „шамар“, но доста често и обществото също. А защо този „шамар“ не дойде именно от най-малките – децата, нашето бъдещо поколение.

Нека словото бъде най-силното ни оръжие!“

Петър Герасимов, 6. клас за литературния конкурс „Словото – най-силното оръжие“

И тази година учителите и учениците от ОУ „Христо Ботев“ отправиха тържествен поздрав за празника на светите братя Кирил и Методий, на българската просвета и култура и на славянската книжовност. В тържеството взеха участие ученици от всички класове, като програмата беше богата и разнообразна.

Гости на тазгодишното тържество бяха г-жа Кристина Овчарова, заместник-кмет на община Ракитово, г-н Николай Ковачев, кмет на село Дорково, учители, ученици и родители. Г-н Ангел Гивечев отправи приветствено слово към гостите и ги поздрави за празника.

В края на тържеството бяха наградени отличилите се учители и ученици през годината, като нашите ученици за поредна година показаха завидни знания по всеки учебен предмет и достойно представиха училището ни както на областно, така и на национално ниво на олимпиади и състезания. Илайза Рамадан е ученичката, която ни представи на Националното състезание по компютърно моделиране. Отново имахме и класиран ученик на национален кръг в музикалното състезание „Ключът на музиката“. Това е Теодор Деянов. И двамата ученици, класирани на национален кръг, показаха, че нашето училище, макар и малко, успява да даде завидни знания на своите възпитаници, като ги нарежда до най-добрите ученици в цяла България.

Грамоти и подаръци получиха и останалите ученици, взели участие в състезания. С грамоти бяха наградени и участниците в Деня на ученическото самоуправление.

Освен в олимпиади и състезания беше организиран и литературен конкурс по случай 24 май на тема: „Словото – най-силното оръжие“. В него взеха участие Петър Герасимов от 6. клас, Рая Мацанова от 6. клас, Илайза Рамадан от 4. клас и Валентина Керкелова от 4. клас. Ето и останалите творби от конкурса:

„Имало едно време една мома, тя била от знатен род и много обичала книгите, затова и била много учена. Един ден, за да провери нейните знания, дошъл учител от най-доброто училище в страната. След като поздравил,  учителят веднага започнал да пита момата  сложни въпроси.

– Кажи ми сега, кой всяка нощ яде от месечината, та я прави по-малка и кой я възстановява след това?  – попитал учителя.

– Никой не яде от месечината, просто тя отразява слънчевата светлина по друг начин.  – отговорила момата.

– Добре, а кой измислил първата писменост?  – отново попитал учителя.

– Шумерите от Азия.  – отговорила отново правилно момата.

– Много добре, а каква е разликата между езерото и морето? – попитал учителят, като се опитал да затрудни момата.

– Разликата е, че в морето водата е солена, а в езерото е сладка. – отговорила сигурно и ясно момата.

Учителят, на когото вече му омръзнало от точните отговори на момата, я попитал един последен въпрос.

– Добре, много добре досега. Всичко казано е вярно, но ми кажи още кое е най-силното оръжие? – задал въпрос си, на който бил сигурен, че момата не знае отговора.

  • Словото!
  • Словото ли?
  • Да словото, то е по-силно и от меча, и от стрелите. Не знаете ли, че словото е най-силното оръжие!“

Рая Мацанова, 6. клас

Пролет

 

Природата е пълна с красота,

небето пръска синева,

птиците запели сред

клони разцъфтели.

 

Зайчета скачат, ежчета бягат,

сърнички и елени си хапват,

клонки зелени.

 

Птички пъстрокрили,

се реят в небесата сини,

пеят с медени гласове,

огласящи цялото поле.

 

И спират ни дъхът цветята,

люлеещи се в полята

и всеки бял цветец,

готов да се превърне във венец.

Тук-там синият синчец,

радва с хубост,

своя първенец.

 

Потоци – бистри и сребристи,

рекички – чисти и игриви,

пеещи и устремени

шумят из гори зелени.

 

На хълма с облаците слято,

навсякъде дърветата цъфтят,

разлистват своите клони,

като златните корони

 и с красотата си блестят.

 

Идва пролетта с цвете росно в ръка,

пръска своя аромат

и със силата на свежестта,

гордо вдига, тя глава.

 

Валентина Керкелова, 4. клас

Летни емоции 

 

Щом лятото настъпи и засвети,

усмивката на лицето ми цъфти,

с приятелите  стари,

измисляме новите игри.

 

Лятото е тъй вълшебно,

слънчево и  тъй любезно,

лесно е тогава,

щом училището го няма.

 

И под синьото небе,

всичките деца са на море.

И с пълни кофички с вода,

на пясъка правим чудеса.

 

Най – обичам аз морето,

и мечтите под небето

 и със слънчевата топлина,

се сгрява пак моята душа.

 

Колко сме щастливи,

като гларуси игриви

и с пояси в ръка,

волно пуснахме се под вода.

 

Как хубаво е да се будиш

от изгрева облян от светлина,

и в утринната тишина

да си огрян от свежест и красота.

 

Този миг е кратък,

на тишината се наслади

и  от морския полъх ,

магията в сърцето си запази.

 

Илайза Рамадан, 4. клас