You are currently viewing 146 ГОДИНИ СВОБОДА!
146 ГОДИНИ СВОБОДА!

Днес отбелязваме 146 години от възкресението на един народ, който близо 500 години беше без своя политическа и духовна свобода. 3-ти март е ден на национално единство и гордост, символ на борбата и жертвите на българския народ за свобода и независимост. По този повод в цялата страна се организират тържества, военни паради и различни културни събития, посветени на героите на Освободителната война. Цветя и венци се поднасят на паметниците – символи на славното ни минало.

И тази година в чест на националния празник на България в с. Дорково беше проведено тържество. В него взеха участие учениците от VI клас при ОУ „Христо Ботев“, с. Дорково, вокална група към проект „Заедно в изкуствата и спорта“, децата от IV подготвителна група при ДГ „Трети март“, както и самодейците от ансамбъл „Овчарска песен“ при НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1919“, с. Дорково. Г-н Николай Ковачев – кмет на с. Дорково, приветства гостите и ги поздрави по случай празника.

Всички присъстващи станаха свидетели на богата и разнообразна програма от песни, танци и незабравими литературни произведения.

3-ти март е ден, който обединява миналото и настоящето, напомняйки за тежката цена на свободата и необходимостта от бдителност в защита на националните идеали и ценности. Той е повод за изразяване на национална гордост и уважение към историческото наследство на България.

Поклон и вечна памет на жертвите, загинали за свободата на това приказно кътче, наречено България!