You are currently viewing 149 години от обесването на Апостола на свободата
149 години от обесването на Апостола на свободата

Няма друга личност в нашата история, която да е толкова чиста и свята, за която да се е говорило толкова много и същевременно да се знае толкова малко. И в сърцето на всеки българин винаги трябва да има една малка частичка от тази искрена благодарност и преклонение пред Левски. Днес, 19.02.2022 г., се навършват 149 години от обесването на тази велика личност. Личност, която всеки един, достоен да се нарече българин, трябва да съхранява в сърцето си!

Силният характер, будният ум, несломимият дух и неизмеримата му смелост са го направили безсмъртен. Историята на живота му е много вдъхновяваща, защото Васил Иванов Кунчев е пример как всеки един от нас може да бъде Левски. Израснал в семейство, неразличаващо се от другите български семейства, той е постигнал нещо велико и забележително и е заслужил прозвището му да бъде записано в историята така, че 149 години след смъртта му всички ние да си спомняме за него, защото Васил Левски служи за пример на всички нас – малки и големи, млади и стари, мъже и жени.

Той е национален герой! И когато на 19 февруари си припомняме неговата саможертва, неговия принос към България, ние се сплотяваме, изпълвайки се с гордост и национално самочувствие.  Свободата на България е смисълът на неговия живот, затова той е пример за всеки от нас. Историята не познава по – чиста, светла и безкористна личност. Такъв е Левски – символ на смелост и пример за подражание.

Левски ще остане завинаги в сърцата ни, защото: „Той умира, както умират семената, за да оживеят отново в реколтата…”, а реколтата сме самите ние, които днес можем да се наречем свободни българи, всички ние – „наследниците” на Васил Левски.

Учениците от 5. клас подготвиха кратка литературно-музикална програма, посветена на великия  Васил Левски, с ръководител г-жа Красимира Рамадан и музикален ръководител г-жа Екатерина Бояджиева. Г-жа Рамадан организира и конкурс с рисунка под надслов „Апостола на свободата“, в който се включиха ученици от 1. до 7. клас с прекрасни творби, които красят коридорите на училището и напомнят на всички, че Левски и великите му дела живеят във всеки един от нас.

Историята е отсъдила вечна младост на Апостола на свободата. Той и сега живее в нашата кръв, в нашите мисли, в нашата съвест, в нашите сърца, той – българският Апостол – и днес ни е нужен и върви заедно с нас в устрема ни да сътворим на дело неговата най-съкровена идея – изграждането на чиста и свободна България.