You are currently viewing 174 години безсмъртие!
174 години безсмъртие!

„Но… стига ми тая награда – да каже нявга народът: умря сиромах за правда, за правда и за свобода…

Христо Ботев

     В историята на всеки народ има личности, които са оставяли трайни следи след себе си, предопределяли човешки съдби на поколения хора, изумявали човечеството със своя талант и обаяние, увличали след себе си цели народи в осъществяване на своите идеи и намерения. Но на веки се помнят онези, които са подчинили всяка своя стъпка от живота си за свободата на другите.

     Животът и дейността на Ботев не подлежат на сравнение – изпълнени са с драматични събития и обрати. Оставил е забележителна публицистика, изпълнена с остър изобличителен език и безкомпромисност в бурни времена, когато повечето хора остават безучастни и мълчаливи. Творчеството му запалва огън в чистите сърца, докарва читателите си до смях и сълзи.

     На 06.01.2022 г. честваме 174 години от рождението на великия поет и революционер Христо Ботев. Христо Ботев – името на българската свобода. Ние нямаме по-величествен, по-разтърсващ пример за гражданската саможертва. Роден в Калофер, той израства с песните на майка си и разкази за хайдушки подвизи. Наблюдава отношенията между богати и бедни, между роби и господари. Това го превръща в един горд българин, готов на всякаква саможертва за своя народ.

     С кратък рецитал учениците от ОУ „Христо Ботев“ с. Дорково отдадоха своята почит към безсмъртния герой на българската история.

     И днес имаме нужда от Ботев, да ни увлича със своята непримиримост към всяко зло , със своя висок морал.

     Поклон, поете! Поклон пред твоето величие, пред твоята гениалност!