You are currently viewing 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност
24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

„В началото бе Словото…“

Словото бе наистина нашето начало. Защото всичко, което е днес България, е родено от магичната сила на писмеността. Защото земните неща постигат вечност, когато са пронизани от Духа. Защото без език рухват могъщи държави, изчезват велики цивилизации. В буквите се изявява човешкият стремеж към безсмъртие, желанието да дадеш на другите най-хубавото от себе си – знанията, опита и мечтите си.

24 май – ден на Словото – символ на българския дух в пътя му през вековете! Празник, на който цял един народ коленичи и се прекланя пред Мъдростта! И не може да бъде другояче! Защото този ден е зареден с магията на двамата братя, боговдъхновени в свещеното си дело.

И тази година учителите и учениците от ОУ „Христо Ботев“, с. Дорково почетоха празника на буквите с пъстра програма, в която взеха участие повечето от нашите ученици. Гости на тазгодишното тържество бяха: г-н Георги Холянов, кмет на община Ракитово, г-н Георги Кюркчиев, заместник-кмет на община Ракитово, г-жа Петя Стефанова, секретар МКБППМН и „Образование“ в община Ракитово, г-н Николай Ковачев, кмет на с. Дорково, учители, работили в нашето училище, ученици родители и гости на с. Дорково. След празничното честване на празника бяха наградени както изявилите се през годината педагогически специалисти, така и учениците, защитили със знанията и уменията си авторитета на родното училище. Г-н Ангел Гивечев – директор на нашето училище, беше отличен с приза „Директор на годината“.

„Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, гдето знаньето живей! “

Трябва да помним тези думи не само на 24 май, защото празникът е целогодишен – за тези, които го обичат и почитат, защото 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност. Достойнство, защото на този ден честваме азбуката, която сме дали на света и

„на вси славяни книги да четат“.

Честит празник!