You are currently viewing 24-ти май Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност
24-ти май Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

„Върви, народе възродени

към светли бъднини върви

с книжовността, таз сила нова,

съдбините си поднови!“

Думи, които всеки българин знае от момента на пристъпване на училищния праг за пръв път. Думи, които често пъти изговаряме наизуст… без да се замисляме за смисъла и гордостта, които носят.

24-ти май е празник, който ни изпълва с национална гордост. Всяко честване ни дава ново самочувствие за това, че сме българи, че и ние сме дали нещо на света. В такива моменти си даваме сметка, че българската държава е оцеляла и се е утвърдила като важен фактор в тази част на континента благодарение на словото.

Нека на този най-български празник, в който славим делото на светите братя Кирил и Методий, отдадем заслуженото на хората, които обучават и възпитават поколения млади българи, които изграждат духовните устои на нацията! Нека в този ден на достойнство, традиция и духовност се чувстваме горди, че сме българи!

За поредна година учителите и учениците от ОУ „Христо Ботев“ с. Дорково поздравиха всички за празника. В училищното тържество взеха участие ученици от всички класове, децата от трета група „Пчеличка“, както и бъдещите първокласници – малките ученици от четвърта подготвителна група при ДГ „3ти март“ с. Дорково. Гост на тържеството беше и г-н Николай Ковачев – кмет на с. Дорково, който награди отличилите се учители. Г-н Ангел Гивечев, директор на ОУ „Христо Ботев“, отправи поздрав към гостите на тържеството и връчи грамоти и награди на изявилите се през годината ученици.