You are currently viewing Национален многоезичен театрален фестивал „Словото – сила и необятност“
Национален многоезичен театрален фестивал „Словото – сила и необятност“

Театърът – мястото, където всичко оживява. Светлините, декорите, ефектите, измислиците на сцената – точно това винаги ни свързва с истинския живот и човешките страсти. Хората казват, че веднъж попаднеш ли в театъра, оставаш там завинаги. Театърът не може никога да бъде еднакъв. Чувствата, които предизвиква дадена постановка, са винаги различни. Те ни заливат и ни карат да почувстваме взаимност. Взаимност с актьорите, които виждаме, публиката, сред която се намираме. Всички тези емоции, които театърът предизвиква у нас, остават в нас следа завинаги. Остават в нас жаждата да отидем пак. Всеки може да обикне театъра, защото театърът има за всекиго по нещо.
Тази година за пръв път бе проведен национален многоезичен театрален фестивал „Словото – сила и необятност“. Домакин беше ОНЧ „Васил Левски – 1904“ гр. Велинград. Фестивалът се проведе под патронажа на кмета на община Велинград д-р Костадин Коев. Организатори на събитието са ИСУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Велинград и техният учител по руски език Филип Филипов. Във фестивала взеха участие 21 театрални групи от цяла България, като една от тях беше и театралният клуб „Музи“ при ОУ „Христо Ботев“ с. Дорково.
Нашите ученици представиха пред публиката разказа на Елин Пелин „На оня свят“. Те успяха да докоснат публиката и показаха, че театърът е любов, а всички знаем, че когато правим нещо с любов, то винаги се получава. За съжаление не успяхме да грабнем Grand Prix на фестивала, но децата с интерес наблюдаваха всички представления и черпеха идеи, които догодина ще използват и ще успеят да се наредят до най-добрите млади артисти.
Децата обаче успяха да грабнат наградата за най-добри костюми, а и всеки от тях получи грамота за участие, но най-вълнуващо за тях си остана преживяването да усетят театъра отблизо, да се докоснат до това изкуство от първо лице и да разберат, че не трябва да спират да мечтаят. Още един вълнуващ момент ги грабна – след изявата ги очакваха репортери, които взеха интервю и самите те казаха, че представянето им е било вълшебно и ги е докоснало.
Ето и участниците в постановката:
Дядо Матейко – Петър Герасимов
Баба Йова – Стела Статева
Приятели на дядо Матейко – Иван Харизанов, Йорданка Стефанова и Аврам Статев
Свети Петър – Теодор Деянов
Ангели – Рая Мацанова, Ивелина Мастрафчиева и Мартин Челепиев

This Post Has One Comment

  1. Р. Мастравчиева

    Поздравления за младите „артисти“! Представиха училището ни достойно! Желая им нови творчески успехи!

Comments are closed.