You are currently viewing На 21-ви март отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун
На 21-ви март отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун

21ви март е международният ден на хората със синдром на Даун. Денят не е избран случайно – двадесет и първият ден от третия месец показва, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (3та хромозома) на двадесет и първата хромозомна двойка.

На този ден всички, които подкрепят хората със синдром на Даун, обуват шарени чорапи – те могат да бъдат ярко оцветени чорапи, къси чорапи, дълги чорапи, един чорап… Хората със синдром на Даун често са наричани „най-слънчевите хора на Планетата“, а именно по този начин показваме слънчевото им настроение, което те носят всеки ден.

В България инициативата се популяризира от семейството на малката Микаела от Варна, която също е със синдром на Даун. Те основават фондацията „Живот със Синдром на Даун“ и всяка година призовават хиляди българи да се включат в предизвикателството „шарени чорапи“.

Днес учителите и учениците от ОУ „Христо Ботев“ с. Дорково се включиха в инициативата, като обуха най-шарените си чорапи и показаха, че приемат и подкрепят хората със Синдром на Даун.

Призоваваме всички оттук нататък да приемат „шареното предизвикателство“ и да покажат подкрепата си също като нас!

Международен ден на хората със Синдром на Даун