Приветствено слово на директора на ОУ „Христо Ботев“ във връзка с отбелязването на патронния празник на училището.
ДорковоЛого2020

     Уважаеми учители и жители на Дорково,

     Скъпи ученици,

     Тази година се навършват 112 години от създаването на нашето училище, което носи името гениалния поет и мислител, блестящия публицист и просветител, една от най-значимите фигури в българската национална революция, непоколебимия и недостижим родолюбец – Христо Ботев.

     Преди 144 години този юнак в младост и сила мъжка загива от куршум там, горе на Балкана.

     За своите крехки 28 години той написва 20 стихотворения, в които е заключена цялата българска съдба, участта на роба, буйството на хъша, бунтът и стремежът към свобода и правда. Ботев провижда собствената си орисия, животът му ще сбъдне и прощаването, и пътя страшен и славен, и смъртта на сиромаха за правда и за свобода. Но той ще сбъдне и възкресението, защото „тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“.

     Пътят от Козлодуй до Балкана е кръстният път на българските мъченици, които ще загинат, за да възкръсне България. Само шепа хора ще последват четата. „Свестните у нас считат за луди“, пише Ботев по-рано. И това е най-горчивото му произведение.

     Но саможертвата на героите от 1876 година ще се окаже първата решителна стъпка към независимостта. Храбростта на малцина ще изкупи слабостта на всички останали. Те няма да доживеят свободата, но ще я дарят на другите.

     Уважаеми учители и жители на Дорково,

     Скъпи ученици,

     Днес, на 2 юни, точно в 12.00 часа, с мощния вой на сирените ще почетем отново всички именни и безименни герои, отдали живота си за свободата и независимостта на България. Техният звук ще стресне всички нас, съвременните поколения българи, за да ни напомни за онези, свестните, които някога са посрещали като луди и на които днес дължим свободата си.

     Нека носим и в бъдеще Ботевото име с гордост и с вяра в България. „Да пазим земята на Ботев, да я уважаваме, да надграждаме и никога да не забравяме колко славен народ сме ние, българите.

     Вечна памет на героите!

Директор: Ангел Гивечев