You are currently viewing 1ви ноември – Ден на народните будители
1ви ноември – Ден на народните будители

Денят на народните будители е български национален празник, който честваме всяка година на 1ви ноември. На този ден почитаме делото и паметта на българските просветни и културни дейци и революционери.

Сред имената на най-почитаните народни будители са Паисий Хилендарски, Свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Любен Каравелов и други. Славата на пръв будител на нацията заслужено носи Паисий Хилендарски, който е познат на българския народ като Отец Паисий, който през 1762 г. написал и сам разпространявал книгата си „История славянобългарска“.

Ако днес си спомним за народните будители, това означава, че си даваме сметка в какво е силата ни. Това ще бъде първата победа на духа над разрухата, ще видим кое е най-важното нещо за нацията ни, за това, което крепи българското вътре в нас и не му дава да се погуби.

Въпреки извънредната епидемична обстановка в страната и при строго спазване на всички противоепидемични мерки учениците и учителите от ОУ „Христо Ботев с. Дорково за поредна година отдадоха чест на народните будители с кратка литературно-музикална програма, подготвена от учениците от 7. клас.

Думата ни днес е за народните будители, защото още ги има по земите ни. Да помним всичко, което правят, за да имаме българска литература, живопис, образование, за да звучи българското слово. ПОКЛОН!